Cheesecake


Ci sono due tipi di cheesecake, quella cruda, che va messa a riposare in frigo, e quella cotta, che se non sbaglio è la ricetta originale🙂 A me piacciono entrambe, ma se devo prepararla io scelgo quella cotta :) Penso che quella cruda sia estiva e io amo l’inverno… e poi che divertimento c’è se non devo accendere il forno???  amo l’odore che pervade la casa quando un dolce cuoce nel forno, mi sazia più del dolce stesso. Questa ricetta è un adattamento della ricetta della zia della mia migliore amica Cecilia, Daniela una cuoca bravissima e una persona splendida:)

There are two  different cheesecake, one raw, which should be left to rest in the fridge, and one cooked, that if I’m not mistaken is the original recipe🙂 I like both, but if I have to prepare  it I choose the cooked one :)  I think that raw is summer… and I love winter … and then what fun is it if I do not turn on the oven?? I love the smell that fills the house when a cake baked in the oven, satisfies me more than the cake itself. This recipe is an adaptation of my best friend Cecilia‘s aunt recipe, Daniela a very good cook and a wonderful person🙂

2013-11-10 13.52.06

Ingredienti: 200 gr biscotti (digestive se devi comprarli, altrimenti usa pure quelli che hai in casa); 1 cucchiaino zenzero in polvere; 1\2 cucchiaino sale; 1\4 tazza olio vegetale ( o burro fuso), 1 cup ricotta di mucca, 1 cup mascarpone, 1\4 cup zucchero, 2 uova, 1 cucchiaio essenza di vaniglia, 1 cucchiaio di golden syrup ( o miele); 1 cup marmellata ai frutti di bosco

Procedimento:  Devi cuocere la torta a bagnomaria.  Accendi il forno a 170°C. Pendi una teglia  tonda da 20 cm con fondo rimovibile e imburrala, fodera l’esterno con la carta argentata. Metti i biscotti in una busta di plastica e pestali con il mattarello, poi versali in una terrina e aggiungi zenzero sale e olio (o burro) mescola il tutto e crea la base della torta mettendoli sul fondo della teglia, premi con il fondo di un bicchiere in modo da ottenere una base compatta e uniforme. Metti in frigo a riposare. Nel robot da cucina metti ricotta e mascarpone, aziona a velocità media, aggiungi lo zucchero, le uova e gli altri ingredienti. Otterrai un composto abbastanza liquido, versalo nella teglia. Prendi una teglia un poco più grande di quella dove hai messo la torta e metti due dita di acqua bollente, metti la teglia con la torta dentro quella con l’acqua e metti in forno per 30 minuti. La torta dovrà risultare umida quando la togli dal forno. Lascia raffreddare la torta nella teglia, ma toglila dall’acqua. Quando la torta è ancora tiepida versaci sopra la marmellata, aspetta 1 minuto e poi spalmala sulla torta, ti aiuterà il calore. Lascia raffreddare completamente a temperatura ambiente prima di  togliere la torta dalla teglia, non mettere in frigo.

Se questo procedimento ti sembra troppo complicato ecco un metodo piu semplice:  Non cuocere la torta a bagnomaria. Accendi il forno a 170°C. Pendi una teglia  tonda da 20 cm e foderala con la carta da forno. Metti i biscotti in una busta di plastica e pestali con il mattarello, poi versali in una terrina e aggiungi zenzero sale e olio (o burro) mescola il tutto e versali  sul fondo della teglia per creare la base di biscotto, premi con il fondo di un bicchiere in modo da ottenere una base compatta e uniforme. Metti in frigo a riposare. Nel robot da cucina metti ricotta e mascarpone, aziona a velocità media, aggiungi lo zucchero, le uova e gli altri ingredienti. Otterrai un composto abbastanza liquido, versalo nella teglia. Metti in forno per 30 minuti. La torta dovrà risultare umida quando la togli dal forno. Lascia raffreddare la torta nella teglia. Quando la torta è ancora tiepida versaci sopra la marmellata, aspetta 1 minuto e poi spalmala sulla torta, ti aiuterà il calore. Lascia raffreddare completamente a temperatura ambiente prima di  togliere la torta dalla teglia, non mettere in frigo.

Puoi anche fare delle mini-cheesecakes usando la teglia per muffin, con questa dose ne usciranno 24, metti la carta sul fondo degli stampini, altrimenti non riuscirai a togliere le tortine, lasciale in forno 12 minuti.

cheesecake1

Ingredients: 200g biscuits ( digestive if you have to buy them , otherwise use the ones you have at home as well ), 1 teaspoon ginger powder, 1 \ 2 teaspoon salt 1 \ 4 cup vegetable oil ( or melted butter ) , 1 cup cottage cheese , 1 cup mascarpone cheese , 1 \ 4 cup sugar , 2 eggs , 1 tablespoon vanilla extract, 1 tablespoon golden syrup (or honey ) 1 cup berriesj am 

Procedure: You have to bake the cake in a water bath . Turn on the oven to 170 ° C. Slopes a 20cm round baking pan with removable bottom and butter it , line the outside with aluminum foil . Put the biscuits in a plastic bag and pound them with a rolling pin , then pour this crumble in a bowl add ginger, salt and oil ( or butter) and mix everything.Pour the mixture on the bottom of the pan to create the biscuit base , press with the bottom of a glass in order to obtain a compact  and uniform base . Put the pan in the fridge to rest . In a food processor, operates at medium speed ,add ricotta, mascarpone and sugar,  then add eggs and other ingredients. You’ll get a quite liquid compound  , pour it into the pan . Take a pan a little larger than the one where you put the cake and put two fingers of boiling water , put the cfirst pan ( the one where you pour the cake mixture) in the pan with  the water and put in the oven for 30 minutes. The cake should be moist when you’ll take it away from the oven. Let the cake  to cool in the pan , but Take it off the water. When the cake is still warm pour over the jam , wait 1 minute and then cover it all off, the heat will help . Let cool completely at room temperature before removing the cake from the pan , do not put it in the fridge .

If this process seems too complicated here is a more simple method : Do not bake the cake in a water bath . Turn on the oven to 170 ° C. Fold a round 20 cm baking pan with baking paper . Put the biscuits in a plastic bag and pound them with a rolling pin , then pour this crumble in a bowl add ginger, salt and oil ( or butter) and mix everything.Pour the mixture on the bottom of the pan to create the biscuit base , press with the bottom of a glass in order to obtain a compact  and uniform base . Put the pan in the fridge to rest . In a food processor, operates at medium speed ,add ricotta, mascarpone and sugar,  then add eggs and other ingredients. You’ll get a quite liquid compound  , pour it into the pan . Put in the oven for 30 minutes. The cake should be moist when you’ll take it away from the oven. Let the cake cool in the pan. When the cake is still warm pour over the jam , wait 1 minute and then cover it all off, the heat will help . Let cool completely at room temperature before removing the cake from the pan , do not put it in the fridge .

 

You can also make mini- cheesecakes using a muffin pan ,  with this dose will come out 24 , put the paper on the bottom of the molds , otherwise you will not be able to remove the cakes , leave them in the oven 12 minutes.

cheesecake

7 thoughts on “Cheesecake

  1. I’ ll try to make a video, because my enghlish is not good enought to explain a recipe :(:( The most difficult part in this recipe is to line the pan, but you can obviate this step lineing the pan with baking paper inside, then you cook the cake in a water bath. I’ll try to write a better recipe🙂 or I can came to Syracuse to show you how to make the cake🙂 I’ve never been on States :):):)

  2. Ok, Ima attempt this . . . We generally prefer showers to baths over here though . . . try in to figure out how to bake with a water shower.

    Mai fidarsi di un Italiano dagli occhi azzurri 😜

  3. i wrote the recipe again … i hope it’s better than the other one … I’ ll make another cheesecake next days and I’ll take more photos … i prefer shower too, but maybe the cake doesn’t!! how to translate bagnomaria???

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